Totaal aantal pageviews

ZATERDAG 4 JULI 2015





’t Fakkeltje vzw gaat op daguitstap met de bus.

Vertrek  aan ’t Fakkeltje : 9u

We rijden richting kust

Voormiddag  : kunst stop in Knokke heist  (+ drankje) en Zeebrugge.

Middagmaal  (warm) in Blankenberge + 1 drankje

Namiddag: Feest van de Zeegeus in Bredene

*16u        Verwelkoming en panelgesprek

*17u        Vraagstelling zaal en slotwoord

*17u40     Uitreiking Prijs van de Zeegeus

*18u15     Performatieve Lezing met lach en ernst met klank een beeld
                 Flemisch Pavilion/Vlaams Paviljoen – Chokri Ben Chikha

*19u           Receptie

*20u         Avondprogramma : Cloud  Nine


Festival van de Zeegeus 2015


Op zaterdag 4 juli ging de tiende editie door van het Festival van de Zeegeus in het MEC Staf Versluys te Bredene, in een organisatie van Vrijzinnig Centrum De Fakkel vzw, het Comité Festival van de Zeegeus, de Federatie Vrijzinnige Centra en het gemeentebestuur Bredene.
De officiële opening startte met de academische zitting om 16u00 in het auditorium van het MEC Staf Versluys. Het panelgesprek had het controversiële onderwerp “Vrijzinnigheid en religieus fanatisme?”. Moderator Erlend Hamerlijnck, auteur en journalist leidde het gesprek in goede banen met panelleden Gert Jan Geling, historicus, theoloog en arabist; Jimmy Koppen, historicus; Brahim Laytouss, Imam en Bleri Lleshi, filosoof en documentairemaker. “Dankzij (?)” terreurgroepering IS was het gekozen onderwerp een brandend actueel thema dat dus de laatste weken de nieuwsuitzendingen en gesprekken domineerde. De panelleden nuanceerden vanuit hun eigen visie en ervaringen de oorzaken van en mogelijke remediëring tegen religieus fanatisme en de daaruit vloeiende terreurdaden.
Na een zeer boeiend debat was er ruim gelegenheid tot vraagstelling, die door de toehoorders dankbaar benut werd.
Hervé Depreeuw, voorzitter van de Federatie Vrijzinnige Centra, bracht een heldere samenvatting van het gesprek en zette de hoofdthema’s op een rijtje.
Het tweede luik van de officiële opening was de uitreiking van de Prijs van de Zeegeus, aan een Vrijzinnig Centrum dat met een project bijdraagt tot de openheid van de georganiseerde vrijzinnigheid naar de niet-georganiseerde vrijzinnigen en andersdenkenden. Dit jaar kaapte het VC De Koepel Westhoek Koksijde deze prijs weg met hun “Fakkeldag aan Zee”. Het betrof een trefdag voor een ruim publiek met interactieve lezingen rond diverse maatschappelijke thema’s. Etienne Vercarre, voorzitter van het VC De Fakkel vzw Bredene, reikte de Prijs van de Zeegeus uit aan een gelukkige voorzitter Marc Van Muylem. De prijs behelst “De Zeegeus”, een kunstwerk van de hand van kunstenaar Jimmy Huys en een geldsom van 250 euro.

Na een korte pauze startte Chokri Ben Chikha samen met zijn broer z’n performatieve lezing. Met hun Flemish Pavilion stelden ze hun eigen ontwerp te kijk, voor het paviljoen op de  wereldexpo in 2020 in Dubai. De broers kozen voor een bottom-up aanpak en willen het paviljoen samen met hun publiek invullen. Zijn we niet allemaal kunstenaars van de Vlaamse identiteit? Met deze performatieve lezing confronteerden de broers Ben Chikha, zichzelf en de toeschouwer met prangende vragen rond nationalisme, ontspoord kapitalisme en de 'vermarketing' van kunst en leven in het algemeen. Ze serveerden het publiek doordenkers die aanleiding gaven even stil te staan bij eigen denk en doen.

Ten slotte dankte Etienne Vercarre alle medewerkers en sponsors en tot slot werd het VC De Fakkel en het Comité Festival van de Zeegeus in de prijzen gezet met “De Zeegeus”, ter gelegenheid van deze lustrum editie van het Festival van de Zeegeus.

Het avondgedeelte startte met Cloud Nine in een tribute aan de soul van Tamla Motown uit de jaren ’60 en ‘70. De band, samengesteld uit vier blazers, een percussiesectie en drie zangeressen, bracht covers van nummers die als klassiekers van de Motown gezien worden. Op het evenementenplein van het MEC Staf Versluys werden de zeer talrijke opgekomen muziekliefhebbers in de “zevende hemel” gebracht en de sfeer zat meteen goed.

Als klap op de vuurpijl bracht de vierkoppige liveband De Corsari’s, uitgebreid met Roel Vanderstukken en Sarah De Koster een dolle mix van rockhits uit de jaren ’50 tot nu. Ondertussen was het plein volgelopen met een 600-tal enthousiaste bezoekers die zich uitbundig lieten meevoeren door de eigenzinnige kijk van de Corsari’s op de geschiedenis van de rockmuziek.


Eens te meer een zeer geslaagde editie van het Festival van de Zeegeus!